Det är lätt att känna sig deppig över tillståndet i Sverige och världen. Flyktingkris och terrorattacker. Om vi istället lyfter blicken så har vi all anledning att vara positiva. Världen är bättre än någonsin och framtiden ser ut att kunna bli fantastisk. Alldeles runt hörnet finns slutet på några av mänsklighetens värsta skamfläckar och även en utveckling större än den första människan på månen.
Låt oss börja med skamfläckarna som är på väg bort, fattigdom och brist på demokrati. 1990 levde 37 procent, eller nästan två miljarder människor, av världens befolkning i fattigdom. I dag är det tio procent och under en miljard människor. Om utvecklingen fortsätter finns inga fattiga människor inom några få år. Sedan början på 1990-talet har antalet demokratier ökat med 40 procent och antalet diktaturer minskat med cirka 56 procent. Två demokratier har aldrig krigat med varandra och någon svältkatastrof har aldrig inträffat i en demokrati. En planet med enbart demokratier skulle vara en värld utan krig, fattigdom och svält.
Apropå planeter så finns det nu flera bolag som jobbar systematiskt med att åka till Mars och etablera en koloni där. Det skulle vara större än månlandningen inte bara för att det är mycket längre bort, utan framför allt för att om vi har en stor koloni där så har mänskligheten blivit en ras som bor på flera planeter än en. Istället för att bara hålla till på en planet, med de risker och begränsningar det innebär, har vi då beslutat oss för att ta oss ut i resten av solsystemet och universum och slå ner våra bopålar där. Om vi tänker tillbaka över mänsklighetens historia är det svårt att komma på någon större förändring än den. Det låter som science fiction, men tros kunna ske inom tjugo år. Ser vi tjugo år tillbaka hade Sverige nyss tagit VM-brons i fotboll. Tiden går snabbt. Att etablera en stor koloni tar längre tid än så, men mänsklighetens största äventyr någonsin är då inlett.
Forskarna tvistar om när datorerna kommer bli smartare än människor. På riktigt smartare, inte bara inom vissa specifika områden, som schack där även vanliga schackprogram numera slår mästarna. Den genomsnittliga kvalificerade gissningen från hundratals forskare inom området är vi når dit 2040. Oavsett om det tar längre eller kortare tid, så är det få som hävdar att vi inte kan komma dit. Datorerna kommer då kunna utveckla sig själva (vilket de gör till viss del redan i dag), och om man tänker efter så förstår man vilka otroliga innovationer vi kan uppnå då. Inte minst kring vår DNA, som kan leda till ett mycket längre och hälsosammare liv.
Naturligtvis finns faror och problem med teknisk utveckling, men överlag är möjligheterna till bättre liv för alla människor på planeten (och snart på andra planeter) enorma. Ingvar Kamprads talesätt är lika aktuell nu som någonsin tidigare: Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!