Inte så opartiskt om Thatcher

Sveriges Radio tar relativismen till oanade höjder när Margaret Thatcher jämförs med Stalin. Licenspengarna går till politisk propaganda.

Vem ska bort? De flesta svarar nog Stalin, för att han var diktator, men när Sveriges Radio pratar problematiska politiska förebilder är det Olof Palme som inte hör hit.Foton: Scanpix

Vem ska bort? De flesta svarar nog Stalin, för att han var diktator, men när Sveriges Radio pratar problematiska politiska förebilder är det Olof Palme som inte hör hit.Foton: Scanpix

Foto:

Linköping2011-09-28 03:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det har gnällts i vänsterkretsar över att nya C-ledaren Annie Lööf har Storbritanniens premiärminister 1979-1990 Margaret Thatcher som förebild. Därför bjöd P1 Morgon i går på reportage och debatt.

I reportaget får vi veta att elva riksdagsledamöter (nio från M, två från C) angav Thatcher som förebild i enkäten Valpejl. Men Thatcher ses av många som "den iskalla egoismens företrädare", som krossade facket och gjorde samhället mer orättvist med utförsäljningar och nedskärningar i välfärden, berättar reportern. Och 1998 drack Thatcher te med exdiktatorn Pinochet och berömde honom för att ha infört demokrati i Chile.

Lars Pålsson Syll, professor i samhällskunskap vid Malmö högskola, säger att det är ett problem att svenska politiker har Thatcher som förebild, eftersom hon stod för "väldigt individualistiska och egoistiska uppfattningar". Han är särskilt arg på Annie Lööf, för att hon lyfter fram Thatchers ledarstil men inte politiken.

"Det är som om en Vänsterpartist skulle säga att Stalin hade råg i ryggen och glömma bort de miljoner han lät mörda och förtrycka", förklarar professorn.

Motrösten, Neoredaktören Mattias Svensson, får säga att Thatcher är en bra förebild trots sina fel, men när han ska förklara varför avbryter programledaren och vill veta vilka felen är.

Sedan "problematiserar" programledaren och Pålsson Syll att en annan politisk förebild - Nelson Mandela - drev sabotagekampanjer mot staten och stämplades som terrorist.

Det är häpnadsväckande. Först fulstämplas Thatcher och de svenska politiker som gillar henne genom guilt by association: Hennes smaklösa kontakter med Pinochet blandas ihop med borgerlig politik som privatiseringar och minskad facklig makt. Sedan avbryts motrösten när han ska förklara vad som var bra med Thatcher. Och slutligen, när SR ska vara "opartiska", tas Mandela som motexempel!

Varför inte Olof Palme? Han är en populär förebild i Sverige. 1975 besökte han Kuba och höll tal med diktatorn Fidel Castro vid ett massmöte. "Kuba har lärt oss att förtryckarna till slut störtas, att folkets krav ej kan förkvävas", sade Palme och avslutade med "Leve det självständiga och oberoende Kuba!". Castro och Palme skrev om Röda khmerernas maktövertagande i Kambodja: "En stor seger för folkens rätt att bestämma över sitt eget öde". Om Khomeinis Iran sade Palme att "de bygger upp sina demokratiska institutioner med pedantisk noggrannhet". Till skillnad från Thatchers tebjudning med Pinochet skedde detta när Palme fortfarande var statsminister och Castro, Pol Pot och Khomeini hade makt.

Som alla betydande politiker har Margaret Thatcher handlat fel ibland. Men vi har värre exempel på diktatorskramande på hemmaplan. Och om europeiska politiker hade tagit efter Thatchers ekonomiska politik hade vi sluppit dagens eurokris. Det kom inte fram i SR:s vänsterpropaganda.

Läs mer om