Politik ända in i kaklet

Foto:

Språkspalten2018-08-26 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kämpa ända in i kaklet är ett mantra i (val)tiden. Mest förknippas det nog med moderatledaren Ulf Kristersson som har slagit fast att partiet ska ”driva vår politik ända in i kaklet”.

Som politiskt uttryck har det dock länge ansetts effektfullt, uppenbarligen. I valrörelsen 2010 använde såväl Mona Sahlin som Fredrik Reinfeldt varianter på det. ”Vi ska jobba ända in i kaklet”, sade den dåvarande S-ledaren. Reinfeldt å sin sida sade: ”För mig är det jobbfrågan ända in i kaklet.” Men redan inför 2002 års val förekom det som politisk peppning i partierna.

Vägen till politiken har gått via idrotten. Uttrycket verkar ha fått mer allmän spridning efter att dåvarande förbundskaptenen i fotboll, Tommy Söderberg, använde det efter en heroisk seger mot Turkiet 2001. ”Vi misströstar aldrig. Vi krigar! Man ska ända in i kaklet!”, sade han efter matchen som förde Sverige till VM.

Men bildspråket är förstås inte hämtat från fotbollsplanen, utan från simbassängen. Närmare bestämt från simlandslagets förbundskapten Hans Chrunak, som använde det innan Söderberg gjorde det bevingat. Vad det handlar om är ganska uppenbart, att simmaren ska fullfölja in i det sista.

Som metafor är uttrycket alltså fullt begripligt. I den politiska praktiken är det nog mer oklart vad det till slut ska visa sig betyda.

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson
Läs mer om