Patientsäkert – trots allt

Labbjobb. Skyddsombuden för Klinisk kemi, US, kommenterar en tidigare artikel om arbetsmiljön på avdelningen.

Labbjobb. Skyddsombuden för Klinisk kemi, US, kommenterar en tidigare artikel om arbetsmiljön på avdelningen.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ordet fritt2016-11-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till artikel 17/11.

De flesta av oss, oavsett profession, som arbetar på Klinisk kemi US känner inte igen sig i den beskrivning av vår arbetsplats som publicerades i Corren 17/11. Vi tänker främst på ifrågasättandet av patientsäkerheten. Trots en krävande flytt till nya lokaler, installation av nya analysinstrument, upplärning av ny personal och en markant försämrad arbetsmiljö har vi lyckats vidmakthålla hög kvalitet och ett patientsäkert arbete.

Den kvalitetsuppföljning som under våren gjordes av Swedac, den myndighet som ackrediterar kliniken, styrker detta. Vi har inte haft några allvarliga incidenter eller fall som går under Lex Maria. Vi jobbar sedan länge med hög patientsäkerhet i fokus. Vi arbetar med system som hjälper oss att upptäcka och åtgärda potentiella samt faktiska brister som kan uppstå i verksamheten.

Vår målsättning är att besvara akut beställda prover inom en timme, från det att de ankommit till laboratoriet, vilket vi klarar till 94 procent. Under flyttperioden uppfyllde vi målet för 90 procent av de akuta proverna. Att rätt provsvar lämnas ut är dock viktigare än att svarstiden hålls. För enskilda prover krävs ibland kompletterande åtgärder, vilket gör att svarstiden kan förlängas.

Till er som är patienter och kunder vill vi betona att vi liksom tidigare utför vårt arbete på ett korrekt och patientsäkert sätt, provtagning sker av utbildad personal, analys av prover sker standardiserat och kontrollerat och vi lämnar ut resultat som är tillförlitliga.

Trots att vi arbetar under hård press och i högt tempo, upplever vi att vi bidrar till att rätt diagnoser ställs och att patienter får den vård de behöver, men det sliter hårt på oss som personal. Därför har vi som arbetar på Klinisk kemi framfört en oro till ledningen att vi inom vissa delar av verksamheten inte kommer att mäkta med att utföra Klinisk kemis avtalade uppdrag optimalt på grund av ökad arbetsbelastning och försämrad arbetsmiljö. För att vi fortsättningsvis skall kunna bibehålla en patientsäker verksamhet krävs en klart bättre arbetsmiljö och en rimlig arbetsbelastning.

Skyddsombud för Klinisk kemi

Birgitta Lundberg

biomedicinsk analytiker, Vårdförbundet

Nurhan Ovabasli

undersköterska, Kommunal

Eva Landberg,

överläkare, Läkarförbundet

Martin Tellström

kemist, Saco