Efter att ha läst artikeln om mobbning i Corren den 29 juni kändes det självklart för mig att också utifrån en områdespolis vardag ge en bild av problemet.
Mobbning är ett samlingsnamn för något långt mycket allvarligare och mer omfattande än vad namnet ger sken av. Mobbning kan visa sitt fula tryne på många olika sätt och har i takt med vårt snabbt växande IT-samhälle hittat nya sätt att effektivt och ibland helt osynligt åsamka den drabbade stort psykiskt lidande.
Ett växande problem är sociala medier där ungdomar utom insyn från oss vuxna lever sitt egna sociala liv. Dessa medier utvecklas hela tiden till att i allt större omfattning återge händelser och rykten i realtid. Genom en knapptryckning skapas en sanning som snabbt når en spridning och många gånger önskad effekt att skada någons rykte.
Det är svårt att hitta skaparen av ett rykte och därför också svårt att lagföra någon.
När det gäller mobbning på sociala forum så är det enligt min erfarenhet vanligast bland tonårsflickor. Denna förföljelse kan pågå under lång tid utan att någon vuxen reagerar och har i vissa fall fått så tragiska följder att den drabbade valt att avsluta sitt liv.
Mobbning kan också bestå i ett utstuderat nedvärderande beteende mot ett av gruppen utsett offer. Här vilar ett stort ansvar på vuxenvärden att tidigt upptäcka och larma. Knuffar, gömda tillhörigheter, elaka ironiska kommentarer, rykten med mera är tydliga signaler då det oftast drabbar en och samma person.
Gemensamt för alla former av mobbning är att de innehåller en rad brottsliga handlingar som var och en skulle generera en straffrättslig påföljd. När vi för att tydliggöra vad mobbning innehåller i en skolklass låter vi eleverna själva rubricera olika beteenden med juridiska termer. Det blir många gånger ett uppvaknande när de förstår vad det innebär och vad det kan leda till. Ofredande, förolämpning, förtal, olaga hot, misshandel, skadegörelse, övergrepp i rättssak, olaga tvång, stöld, är brott som gömmer sig under samlingsnamnet mobbning.
Jag har inte någon enkel lösning på problemet men hoppas ändå att vuxna genom ett ökat medvetande tidigt reagerar när misstanke uppstår.