Det brinner i knutarna – i dubbel bemärkelse när det gäller klimatet. Bokstavligen så har denna ljuvligt varma sommar gått över till att bli ett hett inferno för alla som kämpar mot skogsbränderna. Det är högst sannolikt att det är klimatförändringen som ligger bakom denna extremsommar. Men det brinner också i knutarna i betydelsen att det är bråttom, mycket bråttom att hejda klimatförändringen innan denna sommar blir regel i stället för undantag i Sverige.
Vi måste skaffa nya och vassare verktyg för att uppnå våra högt ställda mål om fossilfrihet. Många klimatekonomer är överens om att det mest effektiva är att lägga en skatt eller avgift på fossila koldioxidutsläpp så att det blir riktigt dyrt att förorena atmosfären. Så vad är det som hindrar? Ja, det skulle ju verkligen påverka vår livsstil. Flyga mindre, bli väldigt dyrt att tanka bilen, och de flesta av alla våra prylar kan vi tacka den billiga oljan för. Så vilken politiker vågar anta den utmaningen?
Det finns en lösning som den globala klimatrörelsen Citizens´ Climate Lobby framgångsrikt driver. Den kallas CarbonFee and Dividend och innebär en stadigt stigande skatt på koldioxid från fossila energikällor, alltså kol, olja och naturgas. Sedan ska hela intäkten betalas tillbaka i lika delar till varje vuxen medborgare. Detta kommer att gynna dem som står för låga CO2-utsläpp, och underlätta att klara av de prisstegringar som följer. Däremot får högkonsumenter bära mer av bördan av högre priser (och kommer förhoppningsvis att ställa om till mindre fossil konsumtion). I Sverige arbetar Klimatsvaret för denna idé, som här kallas Avgift och Utdelning.
Den här sommarens extremväder övergår förr eller senare i gråmulen höst. Vad än valresultatet utmynnar i, så låt oss hoppas att klimatpolitiken får högsta prioritet. Nu är det dags att sätta framtiden för barnbarnen i första rummet.
Ingela Bollgren Hjertqvist