Ordet fritt Både lördag och söndag 1–2 juli spelades och pratades det mycket högt från scenen i Trädgårdsföreningen under cirka 5 timmar vardera båda dagarna. För boende på Djurgårdsgatan med balkonger mot parken blev det plågsamma dagar. Man kunde inte sitta på balkongen och även inne med stängda fönster hördes musiken, inte minst ett påtagligt dunkande. I husen bor många äldre som har svårt att gå och för vilka balkongen är viktig. Vidare finns ett äldreboende och en lekpark ganska nära scenen där många små barn leker. Det är alltför vanligt med hög musik i parken.

Måndag 3 juli ringde jag till miljökontoret, som bland annat har miljötillsyn gällande buller, för att höra deras synpunkter. Jag fick veta att jag skulle ha ringt polisen medan spelningen pågick för det är polisen som beviljar aktiviteten. Det är tillåtet att spela dygnet runt bara man håller nivåerna! Vidare föreslogs jag kontakta arrangörerna, men man kunde inte hitta vilka de var. Jag kunde också höra med markägaren, det vill säga Linköpings kommun, men fick inte veta vem jag skulle vända mig till.

En park i staden måste vara en oas där man kan slippa trafik och annat buller. Man ska kunna njuta av naturen, höra på fågelsång, ha picknick och leka i lekparken. Det är fullständigt orimligt att det är tillåtet med spelningar under fem timmar två dagar i rad, även om man skulle hålla decibelgränser. Om staden i lokal ordningsstadga kan bestämma var man får dricka alkohol måste man väl kunna bestämma om musikaktiviteter? Har de som stör större rättigheter än de som blir störda?

Skärpning Linköpings kommun, fatta beslut om max två timmars musik per dag i Trädgårdsföreningen och inte varje dag och se till att ljudnivåerna inte överskrids. Tacksam för svar från kommunen, polisen och länsstyrelsen.

Birgitta Jakobsson