Ordet fritt Svar på ”En dom som sänder olyckliga signaler”, 19/4.

Blir så upprörd att jag inte vet i vilken ände jag ska börja, när jag läser Sigvard Henrikssons inlägg i Corren 19/4. Vad är det här för diskussion?! Befinner vi oss på medeltiden?! Ska vi låta en religion styra?! Det brukar inte vara okej när det handlar om islam, så varför är det okej när det handlar om kristendom?!

I inlägget flyttas återigen fokus från offret, som dessutom görs till en ond varelse som använder abort som preventivmedel.

En ”stackars” barnmorska vill inte skriva ut p-medel eller utföra aborter, utan vill bara förlösa barn. Det är så absurt så jag vet inte ens hur jag ska tänka om det. Vad i hela friden tänkte hon när hon utbildade sig till barnmorska?! Men jag tänker inte lägga mer fokus på henne – det räcker!

Fokus i stället på de som behöver aborten, behöver p-medlen: kvinnorna! Det här handlar inte om en barnmorskas rätt till samvetsfrihet, det handlar om alla kvinnors rätt till god vård. Ungefär så sa Barnmorskeförbundets ordförande i tv förra veckan. Och det är precis rätt.

Det finns säkert flera anledningar till abort. Oavsett anledning och oavsett vad någon annan tycker om anledningen, så har varje kvinna rätt att göra det här valet, utan att bli dömd som ond och samvetslös. Ingen har rätt att döma och jag tycker att du Sigvard Henriksson, och alla andra med liknande värderingar, kan behålla era så kallade kristna värderingar för er själva och sluta försöka pådyvla dem på andra. Sluta fördöm människor som redan förmodligen känner sig utsatta och sårbara!

I Italien (detta kulturellt högstående land dit vi åker för att äta god mat och gå på museer) utnyttjar 70 procent av läkarna sin rätt till samvetsfrihet. Vart tror ni de kvinnor som behöver abort vänder sig?!

Anna Fredriksson