Tänk om kring flygskatten

I helgen samlas Miljöpartiet till kongress i Linköping för att lägga fast partiets framtida politik. Vi uppmanar Miljöpartiet att tänka om kring regeringens aviserade flygskatt, skriver företrädare för Alliansen och Svenskt Flyg.

Flyg. Den föreslagna skatten har högst begränsad effekt på miljön, menar debattörerna.

Flyg. Den föreslagna skatten har högst begränsad effekt på miljön, menar debattörerna.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Debatt2017-05-26 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har meddelat att man avser införa en ny flygskatt i Sverige. Det är anmärkningsvärt med tanke på den massiva kritik som riktats mot förslaget – åtta av tio remissyttranden är negativa till förslaget.

Flygskatten saknar klimateffekt. Regeringens egen utredning bedömer att en flygskatt har mycket begränsade effekter på klimatutsläppen. Som mest beräknas skatten minska flygets totala klimatpåverkande utsläpp med 0,2 miljoner ton per år. Det motsvarar några dygn av den svenska vägtrafikens utsläpp. Flygskatten kommer att leda till ökad bil- och busstrafik, och skapar inga incitament för flygföretagen att effektivisera sina transporter och minska de klimatpåverkande utsläppen.

Flygskatten försämrar tillgängligheten och försvagar konkurrenskraften. Flygskatten beräknas leda till uppemot 1,2 miljoner färre passagerare per år. Minskad efterfrågan leder till färre flyglinjer med färre avgångar. För de svenska regionala flygplatserna, som redan kämpar för sin överlevnad, finns en överhängande risk att flera måste stänga vid en sådan utveckling. En väl utvecklad flyginfrastruktur med flygplatser runt om i landet gör det möjligt att etablera företag och verksamheter även utanför storstäderna.

Snarare än en flygskatt utan klimatnytta borde regeringen prioritera åtgärder som på riktigt minskar de klimatpåverkande utsläppen. Det handlar framför allt om investeringar i ny teknik och biobränsle, internationella styrmedel och smartare flygtrafik.

När det gäller ny teknik och biobränsle finns goda förutsättningar för oss i Sverige att både minska flygets klimatpåverkande utsläpp och samtidigt stärka näringslivet. Den svenska flygindustrin ligger i framkant när det gäller innovation och teknologisk utveckling, och har en inriktning mot snål och effektiv teknik i flygplan och motorer. Svensk civil flygindustri producerar så gott som uteslutande för en global marknad och levererar till de stora flygplanstillverkarna. Teknikförbättringar från svensk industri får därmed ett globalt genomslag och bidrar till stora utsläppsminskningar. Att satsa på forskning och utveckling på flygområdet är därför både en investering som stärker svenskt näringsliv och som bidrar till hållbara flygresor världen över.

Detsamma gäller biobränslet. En av de viktigaste komponenterna för att snabbt minska flygets klimatpåverkan är en storskalig övergång till fossilfritt bränsle. Redan i dag kan flygplan tankas med upp till 50 procent biobränsle, men på grund av den höga kostnaden byts endast en liten andel av bränslet ut. Ett avgörande steg för ett hållbart flyg är därför politiska reformer för att påskynda utvecklingen mot en större marknad, och ett lägre pris, för bioflygbränsle.

Läs mer om