AB Stångåstaden ingår i Linköpings kommunala bolagskoncern med Stadshus AB som formell ägare. Stadshus AB ägs i sin tur av Linköpings kommun och dess skattebetalare. Att kommunen valt detta sätt att organisera sina bolag har flera skäl men har framför allt varit ekonomiskt betingat.
Eftersom Stadshus AB genom sitt ägande har ansvar för en mycket stor del av kommunens samlade tillgångar är den absolut viktigaste uppgiften för dess styrelse att tillse att koncernens gemensamma resurser förvaltas så effektivt och bra som möjligt.
För att i detta syfte hålla sig informerade om bolagens utveckling, planering och större beslut håller Stadshus AB regelbundna ägardialoger med de olika bolagen som ingår i koncernen.
Den 21 mars hade Stadshus styrelse ett sådant dialogmöte med AB Stångåstaden. Vid detta möte ställde jag den mycket konkreta frågan om bolaget, med tanke på sina stora framtida investeringar, hade några aktuella planer på att avyttra några delar av sitt befintliga bostadsbestånd.
På detta svarade bolagets ordförande Jan Österlind (S) att detta i en framtid möjligen kunde komma att bli aktuellt. Att det redan då fanns ett färdigt koncept för den största fastighetsaffären i bolagets historia nämndes inte med ett ord.
Som ledamot i Stadshus AB:s styrelse blir jag därför allvarligt orolig när jag bara några dagar senare i tidningarna får läsa om de långt framskridna planerna på en omfattande försäljning av bolagets fastighetsinnehav. Inte för affären i sig, om vilken jag som sagt inte fått någon information, utan för det allvarliga i att Stångåstadens styrelse inte ansett sig ha tillräckligt förtroende för sina ägare för att på mötet strax innan informera dessa om denna redan påbörjad storaffären.
Hur tror kommunledningen att detta påverkar det interna förtroendet inom kommunen?
Och hur skall kommuninvånarna i framtiden våga lita på informationen från en kommunal bolagsstyrelse som så uppenbart undanhållit viktig information för sina ägarrepresentanter?
Roland Larsson (C)
ledamot i Stadshus AB:s styrelse