Mångfald kan bli en väg till tillväxt

It-sektorn, industrin och det gröna näringslivet har i dag ett enormt behov av ny arbetskraft, så låt oss se möjligheterna, skriver debattörerna.

Vill växa. Många företag hämmas i dag av brist på arbetskraft.

Vill växa. Många företag hämmas i dag av brist på arbetskraft.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2017-03-30 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har just nu Europas starkaste arbetsmarknad och företagen i många branscher har ett skriande behov av arbetskraft för att kunna växa. Utvecklingen av snabbväxande innovativa företag i östra Mellansverige ligger dessvärre under genomsnittet i landet; vi behöver stärka forskning och innovation för att skapa långsiktiga förutsättningar för att öka företagens tillväxt.

Detta har det tillväxtfrämjande projektet Växtzon i uppdrag att bidra till att lösa. Nyligen genomförde vi en fullsatt Diversity Day på Mjärdevi Science Park i Linköping – en inspirationsdag med mål att få företag och verksamheter att på ett enklare och snabbare sätt kunna rekrytera personal bland alla nyanlända svenskar.

Ett av projekten inom Växtzon är New Bright Future som matchar ihop nyanlända akademiker med företag i Eskilstuna och Strängnäs. Det unika med just detta projekt är att de sedan får tre månaders Lean-utbildning, följd av tre månaders lean-utredningsuppdrag i ett företag i regionen.

På så sätt får partnerföretagen förslag på effektiviserande åtgärder i sitt företag, samtidigt som personen får lära känna en svensk arbetsplats. Metoden är en smidig väg för bolagen att få tillgång till ny kompetens men även att få in nytt tänk. Vi vet att olika perspektiv är grogrund för all verksamhetsutveckling och ett medel för innovation. Genom att matcha nyanlända människor med våra företag i kommunerna bidrar vi till innovationsinjektioner i företagen samtidigt som vi öppnar upp ett nätverk för våra nya invånare.

Norrköping Science Park har varit delaktiga i en start up-utbildning för nyanlända där deltagarna får lära sig att bygga affärsmodeller och svensk affärskultur för att starta företag i Sverige. I Uppsala har företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre genomfört en UIC Business Startup Bootcamp för nyanlända, för att ge dem verktyg att utveckla sin affärsidé.

Vi vill vända på perspektiven: för oss handlar det inte om att vara en välgörenhetsaktör som hjälper invandrare in i arbetsmarknaden. Istället tillfredsställer vi behovet av strukturella förändringsmetoder hos tillväxtbolagen, och ger bolagen en skjuts exempelvis vad gäller kompetensutveckling, affärsutvecklingsmetoder, försäljningsstrategier, och expansion på internationella marknader. Både it-sektorn, industrin och det gröna näringslivet har i dag ett enormt behov av ny arbetskraft, så låt oss se möjligheterna – hos en högutbildad ingenjör från Syrien, en ung person människa från landsbygden i Afghanistan, eller en industriarbetare från Polen. Genom att ta in nyanlända människor från olika kompetensbakgrunder, som med full kraft går in i företagens processer, kan vi få ökad tillväxt.

Catarina Berglund

Strängnäs Business Park (Strängnäs)

Lena Miranda

Mjärdevi Science Park (Linköping)

Anna Nedeby Bar-Am

Munktell Science Park (Eskilstuna)

Helene Oscarsson

Vreta Kluster (Vreta Kloster)

Jonas Jalvér

Norrköping Science Park (Norrköping)

Erik Asph Hennerdals

Create Business Incubator (Eskilstuna, Västerås)

Per Bengtsson

Uppsala Innovation Centre (Uppsala)

Caroline Drabe

Västerås Science Park (Västerås)

Mikael Melitshenko

Inkubera (Örebro)