I Ekots lördagsintervju fick finansminister Magdalena Andersson (S) frågan om kostnadsökningarna inom socialförsäkringsområdet och då framförallt sjukförsäkringen och assistansersättningen. Jag noterade finansministerns olika beskrivning av varför kostnadskontroll är nödvändig på de båda områdena. Sjukförsäkringskostnaderna måste minska för att regeringen inte vill att folk ska vara sjuka. Assistanskostnaderna ska minskas för att de ökar för mycket helt enkelt.
Insikt om att det finns människor av kött och blod också bakom de ökande assistanskostnaderna saknades helt. Likaså vad ett beslut om färre assistanstimmar eller helt utebliven assistans innebär för enskilda individer.
Samma skilda inställning andades en debattartikel av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler (SvD 30/9-15). Begler beskriver att en kraftfull åtgärdsplan ska tas fram utifrån den kunskap Försäkringskassan har om hur assistansfusket ser ut.
Enligt Försäkringskassan är således fusk den enda orsaken till kostnadsökning inom assistansersättningen.
Annorlunda låter det vad gäller sjukförsäkringen trots att kostnadsökningen där är betydligt snabbare och mer omfattande. Enligt Begler är det genom bättre egna rutiner för samarbete med arbetsgivare, hälso- och sjukvården, Arbetsförmedlingen med flera som kostnadsutvecklingen ska dämpas. Inga krafttag mot fusk där inte.
Dock visar F-kassans egna rapporter avseende 2013 att av 1 469 polisanmälningar om bidragsbrott toppas listan av föräldrapenning med 218 anmälningar tätt följd av sjuk- och aktivitetsersättning respektive barnbidrag med 193 anmälningar vardera. På sjunde plats med 101 anmälningar återfinns assistansersättningen.
Självklart ska bidragsbrott precis som andra brott beivras. Och självklart ska kontroll och granskning ske avseende alla system. Men hur står det till med rättssäkerheten i ett samhälle om en regering och dess myndigheter förutsätter att kostnadsökningar inom ett speciellt system endast har fusk och överutnyttjande som grund medan än större kostnadsökningar i ett annat system bara bedöms som oroande och kräver förbättrat samarbete med olika aktörer?
Linnéa Darell
Fd riksdagsledamot, samhällsdebattör