Huvudmännen måste agera

Den långvariga konflikten inom räddningstjänsten i Östergötland borde ha fått kommunledningarna att förstå att de måste ingripa, skriver Roland Larsson (C).

Låst läge. Den svårlösta konflikten på RTÖG är en signal om att det kan vara nödvändigt att byta ledning, skriver Roland Larsson.

Låst läge. Den svårlösta konflikten på RTÖG är en signal om att det kan vara nödvändigt att byta ledning, skriver Roland Larsson.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2016-11-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är naturligtvis omöjligt för en utomstående att förstå allt som ligger bakom den interna konflikten inom räddningstjänsten i Östergötland (RTÖG). Men blott det faktum att en konflikt pågått och eskalerat under flera år borde ha fått de kommunala huvudmännen att inse att man måste ingripa. Det är framför all kommunledningarna i Linköping och Norrköping som måste ta sitt ansvar och tillse att göra de förändringar som krävs.

Att kunna garantera medborgarna trygghet och säkerhet när det gäller liv och egendom är ett grundläggande gemensamt ansvar som kommunerna haft så länge de funnits. Vi måste alltid kunna lita på räddningstjänstens förmåga och kompetens. Och de flesta inser säkert att ständigt pågående interna konflikter med tiden nöter ner organisationen inifrån med allt det innebär av ökade risker.

Det primära är dock inte att hitta syndabockar utan att agera i den situation som uppstått.

I vilken annan kommunal eller privat organisation som helst hade en konflikt av det här slaget inte tillåtits pågå så länge utan att de som har det övergripande ansvaret ingripit. Men RTÖG är ett kommunalförbund och huvudmännens möjlighet att agera är begränsat till själva ramverket även om man naturligtvis har möjlighet att informellt påverka sina företrädare i direktionen. Det är inget unikt i detta fall utan gäller alla kommunalförbund.

Det kan inte heller uteslutas att just organisationsformen är en stor del av förklaringen till konflikten. Och kanske i ännu högre grad till att man inte lyckat lösa den. Det första huvudmännen därför borde göra är att överväga om kommunalförbundet verkligen är den rätta organisationsmodellen för en kommunal samverkan inom räddningstjänsten.

Jag har ingen kunskap eller uppfattning om förbundsdirektörens kompetens och det handlar som sagt inte om att leta syndabockar. Men när man inte efter flera år har lyckats bilägga en intern konflikt måste man oberoende av detta nog vara beredd att byta ut ledningen. Medborgarnas trygghet och säkerhet är trots allt viktigare än personliga hänsyn.

Roland Larsson (C)

f d kommunalråd och riksdagsledamot

Läs mer om