Bra billiga bostäder

Bostadsmarknaden är het i Linköping. Gröna parker och marker ersätts av röda tegeltak. Länsstyrelsen ifrågasätter hur vi bygger för dem som bäst behöver, i början av sin bostadskarriär. Vi vill börja bygga billigare bostäder, men hur? Med integrationsbyggande, skriver Bengt Walla (C).

Ett sätt att uppnå en integrerad bostadsmarknad är att bygga billiga och dyra bostäder i samma hus, skriver Bengt Walla (C).

Ett sätt att uppnå en integrerad bostadsmarknad är att bygga billiga och dyra bostäder i samma hus, skriver Bengt Walla (C).

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2018-08-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går att Bygga Billigare Bostäder med lägre standard, förberedda för högre standard, när ekonomin tillåter. Med integrationsbyggande för olika skeden i livet i samma kvarter, kan både byggkostnad och boendekostnad omfördelas mellan veteraner och nybörjare på bostadsmarknaden. Med verksamhetslokaler för alla typer av småföretagare i gatuplanet, kan vi även integrera arbetsmarknaden med bostadsmarknaden och skapa ett lokalsamhälle i staden. Några kanske kan ta hissen till jobbet i växthusen på taket och leverera färska grönsaker med samma hiss till grannens taverna i samma kvarter.

Det går inte att bygga billiga bostäder i segregerande kategoriområden med villamattor eller höghus på en överhettad marknad. Men man kan integrera billiga och dyra lägenheter i samma hus! Bygg många nya verksamhetslokaler på gatuplanet i varje bostadskvarter med studentlägenheter en trappa upp. Blanda små, billiga hyresrätter med större bostadsrätter högre upp och enstaka ”roof-top-apartments” längst upp, med utsikt över halva stan och halva Roxen, som i Vasatornet. Hos Botrygg kallas metoden självfinansiering.

Det är en utmaning att bygga billiga bostäder, som inte blir dyrare i en ohämmad budgivning. Billiga bostäder förutsätter en långsiktigt hållbar förvaltning med återbudsklausuler och socialt ansvar. En stabil bostadsrättsförening eller kooperativ med ekonomiskt ansvar för både lokaler och hyresbostäder. Stockholms Kooperativa Bostadsförening SKB är bara ett exempel. Eller ett allmännyttigt fastighetsbolag som sätter hållbar förvaltning före kortsiktig vinstmaximering.

Med inspiration från Barbro Hörbergs visa från 1976: ”Med ögon, känsliga för grönt”, tänker jag: Gröna, produktiva tak med växthus och solpaneler är alternativet till röda, döda tegeltak. Bibliotekets sedumtak tar upp regnvatten och producerar syre. Våra tak är en underskattad resurs för energiproduktion och grönsaksodling. Med kolonilotter på taket kan de boende odla sina egna grönsaker. Med växthus på taket ökar produktiviteten och kanske kan bli en liten handelsträdgård?

Ett socialt hållbart samhälle inkluderar och integrerar människor från alla skeden i livet, i samma kvarter med både hyresrätter, bostadsrätter och verksamhetslokaler. Blandade boendemiljöer ger bättre integration och bättre förutsättningar för nya föreningar och småföretag i samma kvarter. Ett lokalsamhälle på kvartersnivå kan ge oss en bättre livskvalité i en grönare stad.