Bortre gräns borta i dag

Sjuka blir inte friskare för att de blir fattigare. Sjukförsäkringens bortre tidsgränsen har orsakat stress och lidande för människor, skriver Annika Strandhäll (S) och Teresa Carvalho (S).

Samverkan. Försäkringskasssan är en av flera viktiga instanser i arbetet för att minska sjukskrivningarna, skriver debattörerna.

Samverkan. Försäkringskasssan är en av flera viktiga instanser i arbetet för att minska sjukskrivningarna, skriver debattörerna.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2016-02-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag, 1 februari, blir ett viktigt socialdemokratiskt vallöfte verklighet när den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen äntligen avskaffas. Det är ett avgörande steg för en mer trygg, effektiv och förutsägbar sjukförsäkring.

Mellan januari 2010 och oktober 2015 har 4 311 utförsäkringar skett i Östergötland. I hela Sverige är siffran 107 490. Fler än 10 000 personer har utförsäkrats två gånger och under det senaste halvåret har många tvingats lämna ersättningen en tredje gång. Bakom varje siffra finns en människa, ofta en kvinna i ett kontaktnära yrke. En socialsekreterare, lärare eller sjuksköterska.

Den borgerliga utförsäkringspolitiken var inte bara inhuman utan även ineffektiv. Men redan innan avskaffandet av den bortre tidsgränsen trätt i kraft vill Moderaterna återinföra den. Faktum är att majoriteten av de utförsäkrade har återvänt till sjukpenning, vilket inte är särskilt förvånande. Sjukdomar låter sig inte styras av tidsgränser. Sjuka blir inte friskare för att de blir fattigare. Den bortre tidsgränsen har orsakat stress och lidande för människor.

Efter valet 2014 tog den socialdemokratiskt ledda regeringen över en sjukfrånvaro som hade ökat med över 50 procent under den föregående mandatperioden, och som enligt prognosen fortsätter att öka. Det är negativt för alla inblandade: för vår samhällsekonomi och de reformer vi vill göra i välfärden, för arbetsgivaren som förlorar kvalificerade medarbetare till sjukdom och för den drabbade individen som blir sjuk. För oss socialdemokrater är det självklart att alla som kan ska arbeta. Det är lika självklart att den som är sjuk ska ha tillgång till en trygg försäkring som ger rätt till snabb rehabilitering och ekonomisk trygghet.

Utvecklingen med den ökande ohälsan och de stigande sjuktalen är en av regeringens mest prioriterade utmaningar. Därför har regeringen satt upp ett ambitiöst mål. Sjukpenningtalet ska vara maximalt 9 dagar år 2020. Målet motsvarar 14 miljarder i lägre utgifter och 70 000 färre sjukskrivna jämfört med Försäkringskassans senaste prognos. Det är 70 000 människor som inte behöver bli sjuka. Det är 14 miljarder som i stället kan investeras i jobb, skola och välfärd.

För att lyckas nå målet har regeringen tagit fram ett brett åtgärdsprogram i sju delar som fokuserar på förebyggande åtgärder, insatser under sjukfallet och stöd tillbaka till jobb. Det handlar om att ge hälso- och sjukvården bättre möjligheter att stötta de som blir sjuka, att hjälpa arbetsgivare i det förebyggande och rehabiliterande arbetet och att ge Försäkringskassan förutsättningar att göra sina prövningar så att insatser kan göras i rätt tid. Alla inblandade aktörer måste kraftsamla tillsammans.

För att på riktigt komma tillrätta med sjukfrånvaron behöver vi vara långsiktiga och fokusera på förebyggande arbete och rehabilitering så att människor kan komma tillbaka i arbete. Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen bidrog inte till detta.

Annika Strandhäll (S)

socialförsäkringsminister

Teresa Carvalho (S)

riksdagsledamot och ledamot i socialförsäkringsutskottet

Läs mer om