Bort med sexism och rasism

Vi förväntar oss att studenterna bidrar till branschens utveckling, skriver Cecilia Johansson, Sveriges Byggindustrier.

Låt studentfirandet vara trevligt och inbjudande, uppmanar Sveriges Byggindustrier sina framtida medarbetare.

Låt studentfirandet vara trevligt och inbjudande, uppmanar Sveriges Byggindustrier sina framtida medarbetare.

Foto: Lotta Willsäter

Debatt2017-06-01 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggtakten i Sverige har ökat de senaste åren, och nu ska tempot upp ännu mer. Det behöver byggas 700 000 bostäder till 2025. Det innebär att vi har ett stort kompetensbehov. Därför är vi glada att fler nya elever tar studenten från Bygg- och anläggningsprogrammet i vår. Alla är välkomna till byggbranschen och ska också känna att de är det.

Vi jobbar hårt för ökad jämställdhet och jämlikhet – ett måste för att kunna rekrytera de bästa för framtiden. Dessutom vill och behöver vi ha en god arbetsmiljö för alla som finns i vår bransch och vi accepterar inte kränkande attityder. I dag är andelen kvinnor i byggbranschen 8,6 procent. Vi vill ha en större mångfald i branschen och att alla som arbetar i branschen ska vara stolta, trivas och stanna kvar. Och vi har inte kommit i mål.

För oss är det viktigt att få bort alla hinder som kan finnas för att de som är intresserade ska söka sig till oss – kränkande banderoller på studentflak från bygg- och anläggningsprogrammen är ett sådant. Redan under skoltiden ska eleverna träna på att jobba säkert och agera så att alla känner sig trygga och kan jobba tillsammans. Det är lärares och rektorers ansvar att skolmiljön är bra för alla så att eleverna kan tillgodogöra sig utbildningen. Vi har en ständig dialog med skolorna om det.

Linköpings kommun gör ett strålande jobb kring dessa studentflak både när det gäller säkerheten och texterna på banderollerna. Jag skulle önska att fler kommuner följer i samma spår.

De som jobbar i branschen är bland de nöjdaste i hela Sverige och om man frågar varför så säger många att det är för att branschen erbjuder flera utvecklings- och karriärmöjligheter, en stolthet över det man har byggt, det är bra betalt och att ingen dag är den andra lik.

Nu har blivande studenter en fot i skolan men den andra är redan i arbetslivet och då förväntar vi oss att man också bidrar till branschens utveckling. Och att lärare och rektorer hjälper till! I år vill vi inte se några byggflak med sexism eller rasism – det påverkar vår möjlighet att rekrytera till branschen. Vi hoppas att årets studenter hjälper oss att marknadsföra bygg och värva framtida byggkollegor genom att använda sin kreativitet för att visa sina bästa idéer på schyssta byggflak.

Cecilia Johansson

Sveriges Byggindustrier Linköping