Att bygga hus i trä är framtiden

Miljön vinner och byggandet blir effektivt. Linköping bör sikta på att minst hälften av all nybyggnation sker i trä, skriver Lars Vikinge (C).

Trähus. Valla Berså vid Malmslättsvägen är ett föredömligt bygge, tycker Lars Vikinge.

Trähus. Valla Berså vid Malmslättsvägen är ett föredömligt bygge, tycker Lars Vikinge.

Foto: Daniel Erlandsson

Debatt2017-05-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet i Linköping har till kommunfullmäktige motionerat om behovet av en träbyggnadsstrategi för kommunen. Glädjande nog börjar det också röra på sig i rätt riktning när det gäller byggande i trä i Linköping. Samtidigt är Linköping är väldigt sent ute jämfört med exempelvis Växjö, där hela stadsdelar med flerbostadshus byggs i trä och där kommunens strategi är att hälften (50 procent!) av all nybyggnation ska ske i trä.

I Linköping är det också noterbart att det inte är kommunens bolag, utan den familjeägda fastighetsägaren Lindsténs som nu går i bräschen för träbyggandet i och med uppförandet av massivträhuset Valla Berså i hörnet Malmslättsvägen–Videgatan. All den uppskattning och det stora intresse familjen Lindsténs projekt rönt är mycket välförtjänt. Det visar dessutom på den avgörande betydelse familjeägda företag har för en god samhällsutveckling.

Den grundläggande bevekelsegrunden för mer byggande i trä är kraven på ett hållbart samhällsbyggande. För att minska byggprocessens stora klimatpåverkan behöver vi bygga betydligt fler hus i trästomme och med massiva träväggar. Förutom att trä binder koldioxid, den så kallade kolsänkan, genereras betydligt lägre koldioxidutsläpp i tillverkning.

Forskning visar att bygget av ett flervåningshus i trä sparar 40–50 procent av koldioxidutsläppen. Och då är inte kolsänkan medräknad. Att trä som byggs in i byggnadskonstruktioner är en kolsänka innebär att träet innehåller kol, vilket i sin tur innebär att detta kol inte frigörs som koldioxid igen förrän byggnaden rivs. Samtidigt binder de nya växande träd, som ersatt de som nu sitter inspikade i en byggnad, också koldioxid.

Trä är dessutom ett lätt material som kan bära tunga vikter. Det gör byggandet effektivare då en stor del av själva byggandet kan ske på annan plats än den traditionella byggarbetsplatsen. Väl där blir det mer av montage. Byggtiderna kortas rejält och störningarna för de omkringboende blir mindre. Dessutom visar familjen Lindsténs bygge av Valla Berså att byggnadsarbetarna verkligen uppskattar att få arbeta med trä, eftersom det upplevs som mindre fuktigt, kallt och rått än att arbeta i en stomme av betong.

Med ett ökat träbyggande kan vi ge klimatarbetet en kickstart. Tekniken finns, är beprövad och testad. Det är här och nu som gäller, inte att sätta sina förhoppningar till att vi – kanske – löst problemen i en mer eller mindre avlägsen framtid. Vi i Centerpartiet i Linköping kommer inte att sluta trycka på för detta förrän vår kommun har en strategi som innebär att såväl kommunens bolag som andra aktörer ökar byggandet i trä till en nivå som är minst lika hög som Växjös.

Lars Vikinge (C)

ledamot kommunfullmäktige Linköpings kommun

Läs mer om