Äldres misshandel ett dolt problem

Våld och övergrepp mot äldre kan vara svårt att diagnostisera. Därför vill folkpartisterna Reza Zarenoe och Linnéa Darell att all personal i sjukvården och äldreomsorgen ska få ökad kunskap inom detta område.

Linköping2010-05-19 08:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnomisshandel är alltför vanligt och förekommer i alla åldrar. Våld mot äldre kvinnor är till stora delar ett dolt problem. Äldre utsatta för familjevåld är en ofta bortglömd och osedd grupp. Det finns många myter runt ålderdomen. Vi tar alltid för givet att äldre är snälla mot varandra, vilket kan göra det svårare att upptäcka våld. Detta är största anledningen till att vi inte kan upptäcka skadorna som orsakats av fysiskt våld eller sexuella övergrepp. Äldres hjälpbehov uppfattas inte vara lika stort. Ändå är det inget ovanligt fenomen.

Vanligtvis är offret en kvinna som länge bott tillsammans med sin make. Hon har inte klagat på att maken misshandlat henne. Eller också är hon änka eller frånskild med vuxna barn - oftast en son - med sociala, psykiska eller missbruksproblem. Den äkta mannen eller sambon kan ha psykiska problem eller vara missbrukare, men det kan också handla om en man som på äldre dagar blivit senildement och aggressiv.

Det finns förstås även kvinnliga förövare och manliga offer. Och då är det inte det fysiska våldet som dominerar bilden. Vanligast är psykisk terror och hotelser, att nedvärdera, negligera, att ekonomiskt och materiellt utnyttja.

Våld och övergrepp mot äldre kan vara svårt att diagnostisera. Eftersom skador uppstår lättare hos äldre kan till exempel blåmärken eller benbrott tolkas som åldersrelaterade istället för som en konsekvens av våld.

Vi folkpartister tycker därför att all personal i sjukvården och äldreomsorgen ska få ökad kunskap inom detta område. Personal ska kunna få lära sig upptäcka våld och övergrepp i ett tidigt skede och kunna dokumentera hela händelsen på ett korrekt sätt.

De äldre kvinnor som är utsatta för våld och övergrepp mår sämre både fysiskt och psykiskt än de kvinnor i samma åldersgrupp som inte varit utsatta för övergrepp. De våldsutsatta kvinnorna använder mer mediciner såsom sömnmedel och andra lugnande medel.

Kvinnofrid i Linköping, där kommun, landsting och många andra aktörer samverkar, ger rådgivning och utbildning till personal inom äldreomsorgen kring våld bland äldre. Också individuella samtal kan erbjudas äldre kvinnor - och män. Mer behövs dock. Vi vill föreslå en satsning på ökad information, stöd till våldsutsatta äldre samt olika möjligheter för dem att söka och få hjälp. Utöver resurser till Kvinnofrid tror vi att till exempel krisgrupper, jourplatser, telefonjour och kontaktpersoner för äldre kan behövas. Att kunna leva sina sista år i trygghet ska vara en självklar rättighet för alla!

REZA ZARENOE (FP) LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND

LINNÉA DARELL (FP) LINKÖPINGS KOMMUN

Läs mer om