"FörÀndringar fungerar inte perfekt direkt"

Antalet barn i förskoleÄlder minskar, det gör att vi mÄste anpassa vÄr organisation och hur vi bemannar vÄra förskolor, skriver Helén Petersson, avdelningschef förskola.

Det handlar inte om att spara pengar utan att prioritera pengar till att behÄlla tillsvidareanstÀllda medarbetare, skriver avdelningschef för förskolan.

Det handlar inte om att spara pengar utan att prioritera pengar till att behÄlla tillsvidareanstÀllda medarbetare, skriver avdelningschef för förskolan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

InsÀndare2024-02-14 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ "Nu fĂ„r det vara nog – barnomsorgen har nĂ„tt botten" (12/2):

FörĂ€ndringen som nu genomförs innebĂ€r att vi i större utstrĂ€ckning ska samplanera och hjĂ€lpas Ă„t inom vĂ„ra förskoleomrĂ„den. Det gör vi för att kunna behĂ„lla personal med utbildning och kompetens för uppdraget, i stĂ€llet för att ha tillfĂ€lliga anstĂ€llningar i form av timvikarier. Det innebĂ€r att vi ökar andelen tillsvidareanstĂ€llda och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r fler trygga anstĂ€llningsformer i stĂ€llet för att anvĂ€nda timanstĂ€llda, vikarier. 

Det handlar inte om att spara pengar utan att prioritera pengar till att behÄlla tillsvidareanstÀllda medarbetare. Att fortsÀtta bemanna pÄ det sÀtt vi har gjort har inte lett till lÀgre sjukskrivningar eller en arbetsmiljö som Àr tillrÀckligt bra. DÀrför mÄste vi göra nÄgot nytt för att fÄ till en förÀndring.

Jag har full förstÄelse för att nÀr en förÀndring presenteras eller införs sÄ kommer det inte fungera perfekt direkt. DÀrför Àr det viktigt med en god dialog för att fÄ det att fungera sÄ bra som möjligt pÄ varje arbetsplats utifrÄn de förutsÀttningar som finns.

Det Àr viktigt för oss att ta del av erfarenheter, frÄgor och synpunkter frÄn dig som medarbetare. Hör gÀrna av dig till mig eller din nÀrmaste chef sÄ vi kan fortsÀtta dialogen.