Viktig rÄgÄng mellan tros- och Äsiktsgemenskap

Det mÀrks att Svenska kyrkan Àr inne i en valkampanjs period, dÀr olika nomineringsgrupper presenterar sina valbudskap.

Kyrkan har sitt uppdrag att förmedla evangeliet om Jesus Kristus. Det Àr nÄgonting annat Àn att driva rikspolitik, med kyrkan som plattform, skriver artikelförfattaren.

Kyrkan har sitt uppdrag att förmedla evangeliet om Jesus Kristus. Det Àr nÄgonting annat Àn att driva rikspolitik, med kyrkan som plattform, skriver artikelförfattaren.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2021-09-10 10:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r ganska lĂ€tt att jĂ€mföra de olika budskapen för att sjĂ€lv bilda sig en uppfattning av vad som passar bĂ€st. Tidningar, olika hemsidor, sociala medier med mera stĂ„r till buds. 

Vad Àr det dÄ som presenteras i kampanjmaterialen? Inte Àr det mycket om evangeliet och berÀttelsen om Jesus Kristus, som Àr Svenska kyrkans mest prioriterade budskap.

Det Ă€r sĂ„ mycket annat nomineringsgrupperna lyfter fram för att belysa politiska behov i mĂ€nniskors vardag, dĂ€r normkritik och internationalisering framstĂ„r som metoder. 

Det Ă€r inte kyrkans uppgift att vara del i det offentligas Ă„siktspolitik. Kyrkan Ă€r en trosgemenskap som vĂ€rnar mĂ„ngfalden, och att alla som söker sig till kyrkan ska kĂ€nna sig betydelsefulla och vĂ€lkomna. 

Det blir inte trovĂ€rdigt nĂ€r de sekulĂ€ra politiska partierna tĂ€vlar om sjĂ€larna, och dessutom tar del i kyrkans beslutsprocesser. 

De sekulĂ€ra partiernas Ă„siktsgemenskap vill huvudsakligen att kyrkan ska genomföra deras aktuella politiska budskap och krav. TyvĂ€rr, verkar det motsatta gĂ€lla nĂ€r kyrkans företrĂ€dare gĂ„r ut som ett ”salt” i samhĂ€llet, bland annat genom Sveriges kristna rĂ„d, dĂ„ ska kyrkan vara tyst. 

Inget sekulĂ€rt parti S, C eller SD Ă€r i detta sammanhang bĂ€ttre Ă€n nĂ„got annat. Svenska kyrkan har att förhĂ„lla sig till dem hur Ă€n samhĂ€llsvinden blĂ„ser. Det har kyrkan gjort i över 1 000 Ă„r och kommer att fĂ„ göra Ă€ven framledes. 

Kyrkan har sitt uppdrag att förmedla evangeliet om Jesus Kristus i vĂ„r Lutherska evangeliska kyrka, bĂ„de hĂ€r hemma, som i gemenskapen med den vĂ€rldsvida kyrkan. Det Ă€r nĂ„gonting annat Ă€n att driva rikspolitik, med kyrkan som plattform. 

Genom att verka i Svenska kyrkan som nomineringsgrupp, framstĂ„r de sekulĂ€ra partierna S, C och SD sĂ„ dĂ„liga att driva aktuell politik, pĂ„ sina egna arenor, att de mĂ„ste ta hjĂ€lp av Svenska kyrkan för att lyckas? 

I kommande kyrkoval har kyrkans medlemmar ett ansvar att visa vilket som Àr rÀtta vÀgen för Svenska kyrkan uppdrag: RÄgÄngen att vara tros- eller Äsiktsgemenskap.

Åsiktskorridoren i samhĂ€llsdebatten tenderar att bli smalare för varje Ă„r som gĂ„r och riskerar onödiga spĂ€nningar. Kontrasten till bland annat biskop Martin ModĂ©us arbete i Linköpings stift med de sju rörelserna, Ă€r stor. Rörelserna frĂ€mjar en tillitsfull trosgemens-kapsuppbyggnad i vĂ„ra församlingar och för vĂ„ra medlemmar. 

Vi i Posk, menar att det Àr mer av den sortens arbete vi ska Àgna oss Ät för att tydliggöra evangeliets kristna budskap.